Nova usluga „Predah“ koju finanisira Opština Bor, a koja će se realizovati u sklopu pilot projekta u naredna tri meseca, biće omogućena u dnevnom boravku za decu sa posebnim potrebama „Mozaik“.
Ova usluga će deci koja su do sada u Mozaiku boravila samo tokom prepodneva, omogućiti duži boravak i tokom popodneva, kao i da prespavaju preko vikenda, što će i roditeljima i starateljima pružiti više slobodnog vremena i drugačiju organizaciju.
„Cilj ove usluge je da roditeljima olakša život, da zaštitimo te porodice koje su praktično 24 časa sa decom koja traže posebnu negu. Roditelji te dece su heroji, njima treba i više energije, i više ljubavi, i više vremena, i bolja organizacija i mi se zato trudimo da im, kroz ovakvu vrstu usluge, olakšamo život.“ rekao je Dobrica Đurić, član Opštinskog veća zadužen za socijalnu politiku i brigu o deci i istakao da se očekuje da ova usluga od naredne godine bude stalno finansirana iz budžeta opštine Bor.
„Ovo je pilot projekat u trajanju od tri meseca kojim su obuhvaćeni svi korisnici dnevnog boravka Mozaik. Projekat podrazumeva dva vikenda spavanja za po četiri deteta, kao i produženi boravak ponedeljkom, sredom i petkom. Ovo je vrlo bitna usluga koja će olakšati roditeljima da mogu što bolje da funkcionišu.“ naglasio je Saša Đorđević, koordinator dnevnog boravka „Mozaik“.
Roditelji i staratelji dece korisnika usluga pohvalili su poteze lokalne samouprave u ovoj oblasti, počev od personalnih asistenata, ličnih pratioca, kao i uvođenja nove usluge predah.
„Ova usluga nam zaista znači, i nama, ali prvenstveno deci. Mi, roditelji, zaista gledamo da deca sve aktivnosti obavljaju ovde. Naravno, nastavljamo ih i kod kuće, ali produženi boravak mnogo znači i ovo je zaista prava stvar.“ rekao je Slobodan Stojadinović, jedan od roditelja.