Kompanija Rakita eksplorejšn danas je u prisustvu državnih zvaničnika svečano obeležila početak istražnih radova na izgradnji niskopa koji prethode otvaranju rudnika Čukaru Peki. Za izgradnju niskopa i rudnika od 2018. do 2022.godine, kompanija Nevsun planira investiciju od 590 miliona dolara, a u tom peridu izvođači na projektu će angažovati oko hiljadu zaposlenih. Tokom eksploatacije rudnika od kraja 2022. do 2038.godine očekuje se da će kapitalna investicija biti dodatnih 457 miliona dolara.
Kako da se oseća predsednik Vlade kada otvara investiciju od skoro 600 miliona evra, koja će zaposliti više od hiljadu ljudi. Hvala kanadskoj kompaniji što je verovala u Srbiju i što su već uložili značajna sredstva u istraživanje.”istakla je premijerka Ana Brnabić


Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da je današnji dan značajan za rudarski biznis u Srbiji i važan korak koji vodi ka otvaranju rudnika u borskom kraju.
Generalni direktor Nevsuna Piter Kukielski rekao je da je Čukaru Peki jedan od najrazvijenijih projekata u svetu.
Na osnovu kvaliteta resursa,ekonomskih pokazatelja i obima planirane investicije,projekat Čukaru Peki je stekao reputaciju jednog od najboljih svetskih razvojnih projekata nalazišta bakra i zlata.” naglasio je Kukielski.
Ambasadorka Kanade u Srbiji Kati Čaba istakla je da Srbija ima ogroman potencijal za razvoj rudarstva i da je otvorila vrata za međunarodne investicije.

Na današnjem svečanom otvaranju istražnih radova rudnika Čukaru Peki, predsednik opštine Bor Aleksandar Milikić je naglasio važnost projekta i prednosti koje će doneti kako borskoj opštini, tako i Republici Srbiji. 
Danas u opštini Bor, na istoku Srbije, imamo jedan veliki rudnik kakav je RTB i jedan novi veliki rudnik kakav će biti Čukaru Peki. Danas stojimo na mestu gde će se u narednih nekoliko godina odvijati ozbiljna rudarska aktivnost koja će svima nama otvoriti nova vrata. Opštini Bor novo zapošljavanje, nova radna mesta, nove investicije, a mi kao lokalna samouprava se upravo borimo i brinemo da se zadovolje svi uslovi ekologije i ekonomije, koji su neophodni u otvaranju novog rudnika. Sa kompanijom Rakita eksplorejšn smo imali veoma uspešan niz razgovora, svaki sastanak je otvorio jednu novu temu koja je rešavana u roku od desetak dana, i za sve nas je veoma bitno da svi zajedno radimo na ovom projektu uz zajednički cilj, a to je da projekat što pre počne i da svi zajedno osetimo njegove prednosti.” rekao je Milikić.