На удаљености 17 км од Бора у подножју планине Црни Врх, планински водотоци 1959.године, заробљени су браном. Природа је ову људску одлуку прихватила као своју. Настао је тако један од туристичких бисера борске општине-Борско језеро. На надморској висини од 438 метара, глатка површина језерске воде од 30 хектара, огледало је за сликовиту и раскошну лепоту околних предела.

Кристално чиста језерска вода у летњим месецима добија тамно зелену боју а њен површински слој досегне температуру од 25 степени Целзијусових, што је чини изузетно пријатном за купање. Ситно разуђена и сликовита обала и приобаље са уређеним плажама, рекреативним и стазама за шетњу, спортским теренима и другим садржајима поред одмора омогућавају спортске, рекреативне, излетишне и културно-манифестационе активности, и тако чине Борско језеро једним од најпривлачнијих туристичких места у овом делу Србије.

Изванредан положај и добра саобраћајна повезаност, омогућавају организовање излета до Бора, Брестовачке бање, Лазаревог кањона и пећине, Феликс Ромулијане, Ртња, Дубашнице,Црног врха,Врела Млаве,манастира Горњак…

Борско језеро идеално је место за риболов. Чисте планинске воде које се уливају у језеро, као и редовна годишња порибљавања чине га погодним стаништем за велиби број рибљих врста попут шарана, деверике, сома, смуђа, бандара, амура, толстолобика, и свих врста беле рибе. Нису ретки и капитални улови појединих врста па је отуд ово језеро веома популарно међу риболовцима.

Од смештајних капацитета на располагању гостима су: хотел “Језеро”, Дечије одмаралиште „Савача”, ауто-камп, коначиште “Вертиго” , смештај у домаћој радиности у кућама и собама, лоцираним у непосредној близини језера.

Од смештајних капацитета на располагању гостима су: хотел “Језеро”, Дечије одмаралиште „Савача“ ауто-камп, коначиште “Вертиго” , приватни смештај у кућама и собама лоцираним у непосредној близини језера.

Аутор: Бора Станковић