Једна од најстаријих бања у Србији, ”сместила” се на надморској висини од 385 м у прекрасном амбијенту на обалама Брестовачке и речице Пујице, окружена столетном шумом, само осам километара југозападно од Бора.

Према археолошким налазима благотворност вода су користили Римљани. Свој пун процват доживела је у доба МилошаОбреновића.

Из тог периода су врло значајни објекти, који су као културно добро под заштитом државе: турско купатило (хамам), конак кнеза Милоша изграђен 1837. године, дворац кнеза Александра Карађорђевића (1856), угоститељски објекат „Излетник“, један од најстаријих угоститељско-смештајних објеката у српским бањама , „Окружна зграда“, летњиковац краља Петра И (1906), такође имају споменичку вредност.

У Конаку је смештена историјско-етнолошка поставка Музеја рударства и металургије из Бора.

Воде ове бање спадају у ред најлековитијих у нас, а Барон Хердер их је поредио са водама аустријских и швајцарских бања. На лековитост вода утиче садржај и међусобни однос разних хемијских елемената и микроелемената (калијум, калцијум, флуор, натријум,силицијум, хлор, јод, бром, магнезијум, оксиди гвожђа, алуминијума, литијума, мангана, цинка, рубидијума, кобалта, бакра и фосфата, као и благо радиоактивни елементи уран, радијум и радон). Постоји 10 термоминералних извора са температуром од 32 до 40 степени целзијусових.

У овој бањи успешно се лече обољења кичменог стуба, костију, зглобова, мишића, коже. Бањске воде помажу у лечењу опште исцрпљености организма, последица повреда, реуме, болести нервног система, обољења периферних крвних судова, запаљења женских полних органа.

У бањи су у функцији следећи смештајни капацитети: „Српска круна“, „Клуб РТБ-а“, вила “Топлица“, „Луција“, „Кошута“, „Биљана“.

Аутор: Бора Станковић