Од Бора је удаљен 30 км. Планина је добро повезан асфалтним путем Бор-Жагубица са већином крајева Србије и суседних земаља. Најквалитетније букове шуме у нас, а можда и у Европи, пријатна планинска клима, са седативно-терапијским и стимулативним деловањем, бујно зеленило лети и дубоки снежни покривач зими који се задржава и до краја маја месеца, чине ову планину привлачном током целе године.

Одавно представља мету туриста и излетника, због чега је и далеке 1952. год. на овој планини изграђен Планинарски дом, а нешто касније уређен је терен за скијање са успињачом. Овде је деведесетих година започета градња једног од највећих зимских центара у Европи „Јелен – Хyатт Регенцy“.

Изградњом хотела високе категорије, типа Хаyатт, са око 850 постеља, апартманског насеља, ски стаза, клизалишта, тениских и терена за мини голф, спортске хале и хелиодрома, природне лепоте ове планине постаће доступне и најпробирљивијим гостима из света. Изградња је тренутно потпуно стала, потребна је велика инвестиција, а сигурно је да би овај туристички комплекс могао бити понос читаве Србије.

Тренутно на Црном врху Функционише скијалиште које љубитељима зимских спортова посебно скијађима нуди две стазе: једна је дуга 1.550 метара за смелије и вичније поред нове жичаре и друга дужине око 800 метара дуж ски-лифта према недовршеном хотелском комплексу Јелен-Хајат. Уређен је прилазни пут, паркинг, објекат за изнајмљивање скијашке опреме и кафић.

Аутор: Бора Станковић